4 spændende trendarketyper i 2023

Så er det vist lige blevet tid til et indlæg om trends og hvad vi kan forvente at finde af farver og materialer til næste år. Her i Danmark er PEJ  gruppen dem, der står stærkest på marked for rådgivning i trends og tendenser.

Hver sæsonstart segmenterer PEJ gruppen os i fire arketyper/personaer. Segmenteringen gør det nemmere for designere, retail- og detailbranchen at købe materialer og varer ind og til at præcisere målgruppeværdier til markedsføring. Arketyperne bliver til ved at analysere data over de tendenser der er i samfundet nu, hvad der sker i landet og globalt og hvad der tales om på sociale medier.

En metode jeg tidligere har brugt til at analysere trends, kan du finde her.

Der er fire arketyper og selv om du måske ikke lige kan genkende alle dele, vil du nok kunne se dig selv i dele af en eller flere af arketyperne –  og ved året 2023s udgang nok i endnu flere.

En af de større generelle trends PEJ forudsiger er, at det i fremtiden ikke bliver så vigtigt at dele sine oplevelser på sociale medier. I stedet vil der være langt mere vægt på at deltage nærværende. Det ses bl.a. ved at flere etablissementer, allerede i dag, nægter deres gæster at tage billeder netop for at man skal nyde fx maden, udstillingen eller forestillingen.

En anden generel tendens er at have fokus på og nyde nuet. Vi vil dog ikke gøre det på bekostning af klimaet. Klima stadig højt på agendaen og vi tænker mere over, hvordan vi kan undgå at ødelægge i dag, hvad vi og næste generationer skal bruge i morgen.

Levedygtighed bliver et nyt begreb, som vi kommer til at stifte bekendtskab med. Vi ønsker at blive bedre til at leve. Det vil også sætte præg på vores indkøb, for selv om vi er blevet prisbeviste er vores samvittighed meget med i vores køb.

Arketyperne for sommeren 2023 er:

  • The Subdued
  • The Undefined
  • The Visionary
  • The Modernist

Arketyper

The Subdued

Arketypen ”Den nedtonede” ønsker plads og luft omkring sig med få møbler. Der skal være orden og harmoni i deres hjem. Her finder du ikke noget, der vækker opsigt. Den nedtonede vil ikke forstyrre.

Det er da også de nedtonede farve, som udgør fundamentet for den minimalisme, vi kommer til at se igen i år. Der vil blive brugt lyse og hvidmættede farver. Når der endelig bruges sort, vil den blive dæmpet med en kombination af grå nuancer, så det sorte ikke bliver for dominerende. Sort og hvid ses kun i kombination i udviskede former, som eks. marmor.

Her er der tale om at ”Less is More” og det er mere stil end kortsigtet mode, der er omdrejningspunkt. Det spændende ligger i der organiske formsprog med varme grå og brune farver. Det er her vi vil se kalk på væggene i stedet for plastmaling, for æstetikken ligger i struktur og taktilitet. De vil også have arkitektur i biobeton (et byggemateriale, der er mere bæredygtigt end det traditionelle, da cementen her er skiftet ud med bakterier) og lys fra behagelige lyskilder.

De tænker bæredygtighed ind i at tøj og interiør skal være tidløst i holdbare materialer. Tingene skal også kunne være smarte og fungere i morgen. Oplevelsen skal være i designdetaljen og de taler om en sæsonløshed.


The Undefined

Arketypen lever sit liv, hvor intet er defineret på forhånd. Farverne skal udtrykke friskhed og gåpåmod for at følge sin intuition. De brune nuancer er reference til naturen og de blå symboliserer teknologi og handling. Design og mønstre er frembragt ved tydelige tilfælde og har ikke været defineret på forhånd.

Aquamarine (turkis) er deres farve. De har en optimistisk energi og et ønske om at signalere følelsen af frihed og mod. Der er flere måder at gøre ting på, men vigtigst er det at følge sine egne valg. De vælger med mavefornemmelsen og går egne veje.

De har ønske om at vise de er unikke. Mønstre og farver må gerne skabes gennem nye indfarvningsmetoder som fx at farve med bakterier og opstår tilfældigt og unikt fra design til design.

Designs tager inspiration fra naturen og former efterligner naturen.

Det diffuse og lidt tågede look kommer til udtryk i fotos, film og print. Vi vil også se flere malerier malet med aquarellfarver. Det er et flydende udtryk – også når vi taler om lyskilder – hvor der gerne eksperimenteres med lys, former og farver.

At passe på naturen gør sig også gældende for denne arketype. Fx i materialevalg til beklædning og møbler genbruges fiskenet og plast. Der er også en interesse i, at vi bygger rundt om naturen. Står der træer på en byggegrund der de definerende for, hvordan det færdige hus ser ud, for man fælder ikke træer. Tilfældigheder må gerne bestemme udtrykket for designet eller arkitekturen.


The Visionary

Den visionære tager sig frihed til at have en kunstnerisk tilgang til livet. Farverne sættes sammen mange og flere ad gangen med en grundfarve. Dette er et kunstnerisk univers med print af inkorporeret historier.

Farverne er blokfarver hentet fra Bauhaus. Stilen er malerisk. Flere stile blandes og der er et miskmask af nyt og gammelt. Det er fortællingen i udtrykket, som betyder noget. Hvis de skal involveres i noget, vil de være en aktiv del af oplevelsen. Mønstrene eskalerer i penselstrøg og abstrakt blandede farver.

De ønsker at stå for et paradigmeskifte i design med provokerende budskaber. De tager stilling og der skal være mening i det deres hjem og tøj signalerer.

Deres motto er at ”fremtiden består og ikke forgår”. Det gælder om at bevare for at opretholde jorden. Fx kan vi se at et materiale som denim, både nyt og genbrugt, vil få en renæssance.


 The Modernist

Tiden ændrer sig og Modernisten omfavner nuet. Det er varme farver med en rå stil. Orange bliver dominerende – især indenfor moden. Men ellers ses hvide, grå og lysebrune spektre som indbyder til ro. Den grønne tone symboliserer åbenhed. Materialer bestemmer formen og der er plads til det uperfekte.

Her finder vi realisten med en lidt pessimistisk tilgang til livet. De har en erkendelse af, at der er elementer af livet, vi ikke kan gøre noget ved. De er kommet ud af komfortzonen og har nemmere ved at nyde nuet. De vil feste og være en del af øjeblikket.

Farverne sort og hvid bruges som blok i print. Kombinationen af brun, orange og grøn smager af 70’ernes retro, mens der er hentet inspiration i møbeldesign fra Bauhause.

Det er hårdføre materialet, som bestemmer formen. I interiør giver det næsten brutale look sig udtryk i kombinationer som mørkt træ og skiffer. Armeret glas, rust og svungne former. Interiøret skal være skulpturelt og råt, mens puder og tasker er overdimensionerede. Geometriske former blandes og der er i det hele taget mange modsatrettede fortællinger i formsproget. Der sættes en ære i ikke at kunne forstå designet.


Viden om trends giver dig en grundlag for at tage bæredygtige beslutninger i indretningen.

Jeg hjælper dig gerne med at skabe overblikket. Følg med her på bloggen eller kontakt mig for en aftale.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: