10 designgreb som får æstetik og praktik til at spille sammen

I mange børnehuse arbejder I aktivt med indretningen for at den skal understøtte pædagogikken, men hvordan får I også æstetikken i rummene? Æstetik er med til at skabe atmosfære, som kan være med til at højne trivsel. Når jeg indretter, bruger jeg atmosfære for at fremme følelser som fx tryghed og ro eller stimulere fantasi og kreativitet, alt efter hvad rummet skal bruges til.

I dette indlæg vil jeg skrive om nogle af de designgreb, jeg bruger for at skabe atmosfære, og giver et derefter give et par eksempler.

10 tip til flottere stuer

Mit indretningsforslag er:

1. Gør det nemt at rydde op. Lad ting få plads i det rum, hvor de skal bruges.

2. Saml inventar, der har samme udtryk og er i designfamilie, på samme stue. Mange forskellige udtryk skaber visuelt uro.

3. Giv områdeansvar til personale, der har lyst til det. Når alle har ansvaret for at fx sætte møbler i depot, er der ingen, der gør det.

4. Klæd rummet på.  Prøv fx at hænge imprægnerede (så de ikke brænder så let) kunstige planter op. Det er med til at skabe stemning.

5. Dagslys og loftlys er et helt kapitel for sig, og som regel ikke noget I kan gøre så meget ved selv. Jeg vil bare nævne, at der hele tiden sker nye udviklinger på området og nye muligheder for dagslyspærer. Derimod kan I med fordel benytte jer af punktbelysning. Der hvor I ønsker at samle børn og/eller voksne, kan der sættes en lampe med gult lys op. Der er en del regler på området, så find ud af, hvad der er gældende for jeres børnehus, før I investerer i noget.

6. Ryd op og ud, også på væggene. Det skaber visuel støj, når der er for meget der roder. Se hvordan I skabe udstillingsmuligheder længere nede i indlægget.

7. Tænk kvalitet og stoflighed i materialerne. Er det noget du ville have hjemme? Giver det dig lyst til at røre ved eller kan du kigge på det længe og hele tiden se nye former i skyggerne?

8. Brug farver på fx inventar, akustikvægge og grafiske illustrationer på væggene. Vælg en palet af 3 til 4 farver (en hovedfarve til hver af stuerne og én til fællesrum), der spiller sammen. Hvis huset er af nyere dato, har arkitekten nok allerede har givet jer en palet, så brug den. Hvis jeres hus er ældre, kan I tage udgangspunkt i farvevalget i jeres inventar. At vælge farver rigtigt kan være svært, så kontakt mig.

9. Gentagelse i indretningen. Brug fx samme kasser i hele huset. Hvis der er købt røde kasser til rød stue og blå til blå stue, har jeg observeret en tendens til at kasserne alligevel blandes stuerne i mellem, når der deles legetøj.

10. Skab temarum. Dette har jeg et indlæg på et senere tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: