Mindre rod, mere tid

Jeg har en vision om at skabe Danmarks skønneste læringsmiljøer for børn og unge. Det skal være atmosfærefyldte rum, som inviterer til ønskede handlinger alt efter det pædagogiske afsæt og de praktiske funktioner, der nødvendigvis er, når det også er en arbejdsplads.

Derfor er jeg rundt og besøge en masse institutioner for at høre om deres udfordringer. Det er børnehuse med mange forskellige indretninger og arkitekturer, men nogle af de indretningsmæssige udfordringer går igen. I de næste posts har jeg lavet nogle forslag på løsninger. Jeg tænker rum og mennesker sammen med den adfærd, rummets arkitektur indbyder til. Derfor er mine løsninger meget mere end smukke rum.

Dette indlæg handler om rod:

Lav en samlet plan

Bruger du som pædagog al for meget tid på oprydning?

Så er du ikke alene. Jeg har været rundt i forskellige børnehuse, og en af de helt store udfordringer i daginstitutionerne er opbevaring. Det er især ældre steder, som kun har få indbyggede skabe og depotrum.

Ofte er depotrummene en blanding af opbevaring af gammelt inventar og legetøj. Nogle steder bliver et hjørne i rodet brugt til legested, netop fordi legetøjet er her og fordi der mangler spændende nicher og kroge til leg. Det tager jeg fat i en senere post – denne handler om opbevaring.

Når nu depotet er fyldt eller uoverskueligt, løses mangel på opbevaring med ofte hvide IKEA-skabe. Problemet med det er, at når så de skabe er fyldte, købes der flere og ikke nødvendig vist de samme som før, for de måske er udgået.

En del af dette kan skyldes små budgetter, der skal spredes på mange forskellige indretningsmæssige behov, og der ikke er råd eller overskud til en samlet plan for opbevaring. Selvfølgelig er det dejligt at indkøbe legeinventar til børnene, men ved at lave en plan og investering i opbevaring, kan alle i huset få glæde af indsatsen lang tid fremover.

Skabsløsning med mange muligheder

Gør det nemt

Er det nemt at komme til at rydde op?

Om det er på din arbejdsplads eller hjemme, er det samme gældende: Hvor nemt er det at rydde op? Dog bruger du som pædagog rigtig meget tid på at rydde legetøj væk. Tænk derfor på, hvordan du kan gøre det nemt, ikke bare i situationen, men hver gang.

Hvis det skal være nemt at rydde op, skal opbevaring af fx legetøj ske i de rum, hvor det skal leges med det, eller senge skal opbevares i det lokale, hvor der soves. På den måde nedsættes antallet af handlinger, når der skal ryddes op.

Nogle steder kan der tænkes i, at det bliver sjovt for børnene at rydde op.  Det kan fx gøres ved at have huller til legetøj, der skal være i kasser, borde eller podier. Et nudginggreb er at matche. Tænk på put-i-hul- bokse, hvor figurer matcher med formen på hullet og farverne.

Et andet matchingtrick kunne være smalle hylder på væggen til biler. Ved at male vejbane og parkering på hylderne, ved alle, at her skal der stå biler.

Sæt hjul på tunge trækasser og lad dem have plads på gulvet under bænke og podier. Det gør det nemmere at rulle kassen ud og feje legetøjet ned, hvis børnene har brugt bænk eller podie til at lege på.

Der er flere måder at tænke smukke opbevaringsløsninger. Men først ryd op og ud, og mål op. Hvor mange kasser og hylder fylder, det der er tilbage? Hvis der er luft i budgettet, så er det måske en hel ny skabsvæg, der skal til. I så fald kan der i skabsvæggen tænkes leg eller en fordybelseskrog ind i den nederste del i børnehøjde.

Reoler som rumdelere

Rod signalerer ikke nødvendigvis et ”kreativt sted med brede rammer”.

Og hvad værre er: lidt rod bliver hurtigt til mere. På nogle af de steder jeg har været ude og besøge, bruger man reoler uden bagvæg til rumdelere. Inventaret er fint som rumdelere, men ikke så egnet som opbevaringsmøbel. Børnene har nemlig en fest med at skubbe kasser fyldt med legetøj ud af reolen, for derefter at kravle igennem. Få en bagbeklædning på nogle af de rum, hvor der skal stå kasser, og hvis bagbeklædningen er af kulørt, gennemsigtigt PVC, bliver møblet ikke så ”tungt” at se på. Det er jo sjovt for børnene at kravle igennem rummene, så lad nogle af dem stå åbne.

Brug for ny inspiration eller hjælp til et indretningsprojekt?

One Reply to “Mindre rod, mere tid”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d