Indret med Groovy Vibes

Set på Formland 2021

Af og til sker det at tendenser fra fortiden dukker op igen og morfer til noget helt nyt. Det ses i øjeblikket i indretningstendenserne, og denne gang er det især 60, 70, 80 og 90erne, der er oppe i tiden.

I dette indlæg tager jeg fat på 60/70’erne. Når jeg skriver 60/70 er det fordi vi i Danmark var lidt senere til at adoptere hippiekulturen, der udsprang i USA, San Fransisco allerede tidligt i 1960. Det tog bare længere tid for ideer at rejse over Atlanten end i dag, hvor vi er et klik fra at se hvordan verdenen ser ud andre steder i verdenen.

70’erne i Danmark var eksperimenterende. Alt skulle prøves af: køn, samfundsstruktur og ikke mindst stoffer. Se evt. blogindlægget her om Verner Panton.

Trends 2022. Mood Board, Orange Groovy Vibes

Nostalgisk tilbageblik

Fashion var oprør. Både drenge og piger klædte sig i trompetbukser, der sad tæt på røven og med meget vide ben, som næsten skjulte træskoene eller de smarte støvler med plateauhæle. Accessories var et must. Brede læderbælter eller tynde kædebælter. Lange tynde tørklæder om halsen eller kvadratiske om hovedet eller halsen. Skuldertasken havde frynser og var i brunt læder eller knyttet med perler. I London kom Mary Quant, en ung kvinde, til at definere moden med miniskørtet og plastregnfrakker i midt 60’erne og i Italien var det Emilio Puccis psykedeliske mønstre og maxikjoler. I det hele taget var der et meget bredt udbud af kreative kræfter på designsiden. Her i landet var designeren Margit Brandt det hotte op gennem 70’erne.

Video om Mary Quant her

Der var knald på farverne. Det var skarpe regnbuefarver mixet med mere afdæmpet brun i alle toner. I det hele taget går regnbuen også igennem på print og som tværstribet dekoration på vægge.

Trends 2022. Mood Board, Pink Groovy Vibes

Groovy indretning

Når vi nu har sat scenen for den helt rigtige 70’er-følelse, hvordan indretter du så med groovy vibes uden at det virker som en tidslomme?

Groovey vibes refererer til musikken. Afro-amerikanske beats som funk og soul dominerede på danseglade klubber. Utallige hits blev lavet på Motown Studies og fik en speciel genkendelig motown-sound. Det var vinyl, og måske fordi der nu er en hel generation, der ikke ved, hvad en pladespiller er, er pladebutikker som fx ”Vinyl og kaffe” blomstret op.

Pladecovers var rene kunstværker, og mange illustratorer startede deres karriere her og blev senere kendt i marketing og i filmbranchen. Du kan få dine vibes ved at gå på udkig i vintage butikker eller besøg Vinyl og Kaffe på Istedgade. Find nogle gamle pladecovers til at hænge op på væggen, og lad dig inspirere af farverne. Hvis du ikke helt har mod på de skrigende regnbuefarver, kan du sagtens slippe afsted med at vælge mere afdæmpede krydderifarver som paprika, karrygul, kanel og så tilsæt orange, pink eller rosa.

Du kan også vælge at tapetsere en væg i et retro mønster eller småblomstret. Der findes et væld af vintage og genoptryk af posters til billederammerne.

Er du på udkig efter de rigtige mønstre, så tjek Marimekko ud. Marimekko, der i øvrigt co-designede med Uniqlo (2020), er stadig tro mod sit grafiske look og smager af retro. Det samme kan siges om den britiske designer Orla Kiely. Ellers er der patterndesigneren Kate Rhees, der har de flotteste tapeter.

Steder hvor du kan bruge print:

 • Tapet eller fotovægge
 • Posters
 • Lampeskærme
 • Keramik som vaser og potter

Kig efter mønstre som:

 • Småblomstret, svampe eller regnbuer
 • Grafisk
 • Helt over i det psykedeliske, hvor mønstre glider ind i hinanden

En detalje, der også kan give dit hjem den helt rigtige groovey vibe, er at male karme og døre i en mættet farve som pink, turkis eller græsgrøn.

Al plads blev udnyttet og hjemmet i 70erne og skulle afspejle værdier som kreativitet og fællesskab. På væggene var der bogkasser og vægtæpper. I dag er vægtæpper igen blevet aktuelle. Tæpperne kan være vævede, knyttede eller lavet med teknikken punch needle – den sidste teknik er også flot til puder. Et mere moderne look på vægtæpper finder du af Line Bekker for Libe eller vægtæpper som unika af tekstildesigneren Marie Hugsted.

Trends 2022. Mood Board, Yellow Groovy Vibes

Tips til din groovy indretning

Iøjnefaldende print på:

 • Tapet eller fotovægge
 • Posters
 • Fliser
 • Krukker og potter
 • Standerlampen

Nogle af de møbler der var i brug i 70’erne var:

 • Standerlampen
 • Bogreolen
 • Kurvemøbler
 • Hængekøje eller stol

Har du brug for lidt inspiration og bud på smart interiør med smag af retro, så prøv Hübsch Interior.

Og brug pynt som:

 • Ryatæpper og puder
 • Vægtæpper
 • Grønne planter: Svigermors skarpe tunge
 • Farvet linoleum på gulvet og bordplader
 • Træ på væggene
 • Glasperler i vinduet
 • Mønstrede gardiner eller fed velour
 • Mønstrede eller farvede spanske fliser

Tak for at kigge med her. Håber at kunne inspirer dig og hvis du stadig vil vide mere om indretning, trends og hvordan vi agerer i rum, så bliv her på bloggen lidt endnu og læs om fx den japanske (livs) stil Kawaii.

Læs, følg og del gerne

Hvad kan designere bruge AI til?
Sådan kommer AI til at påvirke dit professionelle liv som designer.
Tak for i år
Godt nytår!
Hvor skal vi lege?
indretning af læringsmiljø i børnehuse, med vægt på zoneinddeling
4 spændende trendarketyper i 2023
trends og tendenser 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d