De fire arketyper for 2022

Så er det endelig ved at være nogenlunde normale tilstande igen og jeg har været på den første messe i lang tid. Min gode kollega Sarah fra Cazacool og jeg var på Formland, der er en branchemesse for interiør.

En del af at gå rundt er at blive inspireret af nye varer til indretning, og som en service er der flere foredrag, som kan vejlede os i trends og tendenser. Sarah og jeg deltog i et om “De fire arketyper for 2022” fra pej gruppen. Dem vil jeg fortælle dig om her. 

Fælles for alle typer er, at de lytter i højere grad til deres intuition og mavefornemmelse. Hvis der skal kommunikeres med dem, skal der tales til deres følelser. De har en høj grad af selvindsigt og troen på, at deres eget valg er det rigtige. Der lidt en selvmodsigelse i, at typerne på en gang vil være unikke og ikke følge trends, men på samme tid følger og efterligner andre.

De 4 arketyper for 2022 er:

 • The Shaman
 • The Self Healer
 • The Creator
 • The Cleaner
The shamanen er i samklang med naturen

The Shaman

Shamanen er den spirituel vejleder. Han/hun er i direkte forbindelse med Jorden, og besidder en grounding med naturen. I denne trend ser vi primitive drømmefangere og symboler og objekter fra skov og strand.

Farverne er naturfarver og gerne lavet af planter:

 • brun
 • vissengrøn
 • skyblå
 • terracottarød

I hjemmet er der møbler af naturmaterialer. Ritualer betyder meget for Shamanen. Der er masser af stearinlys både med og uden dufte, og der er røgelse som en del af ritualerne, for at rense luften for ånder. 

Der gøres op med digitale, og der lægges vægt det sanselige.

Det er vigtigt for Shamanen, at han ikke følger andre. Hvis han/hun skal investere i ting skal det være unika-løsninger. Naturen følger med ham/hende, hvor han/hun er – om det er i påklædning, smykker eller accessories. Sidste år talte trendforskerne om den urbane camper, og det er den figur, der bygges videre på. 

Møblerne skal være praktiske. De må også gerne kunne pakkes sammen og tages med ud i naturen. I det hele taget er udelivet en stor del af Shamanens liv.

The Shaman

The Self Healer

Selvhealeren er hende eller ham, der før gik til yoga for motionen, og nu også dyrker den spirituelle side af yogaen. Han/hun passer på sig selv også mentalt ligesom Shamanen. I vindueskarmen er der smukke krystaller, flere duftlys og på bordet ligger månefasemagasinet Moonlist. Det er troen på højere magter og overjordiske energier, der fylder Selvhealeren med indre ro.

Roen finder han/hun også i det store badeværelset, som minder om et wellnessophold.

Tekstilerne har mønstre af farver, som flyder sammen. Der er ikke noget kontrolleret over det. Det er den moderne hippie. Tøjet er afslappet med masser af bevægelsesfrihed. Og det lader til at vi ser Crocs igen – sorry.

Farverne er:

 • grøngul
 • pink
 • lakserosa
 • gråblå

Der er en retrovibe over møblerne og jeg tænker Verner Panton, når jeg ser super padded møbler med et oppusteligt udtryk. Dette går også igen i fashion og det er som om at det signalerer en nyfunden tryghed.

clear glass figurines
Krystaller og duft lys er vigtigt for Self Healeren

The Creator

Dette er det yngre segment. Den kreative Skaber er mennesker med mod på at kreere deres eget design og gerne modificere eller reparere eksisterende designs. Tingene må gerne se hjemmelavede ud, men behøver ikke at være det.

De gamle håndværk er genopdaget og det er fx denne gruppe, der støber sine egne lys og lapper bukser. Der er retro vibes fra 70’-80’-90’ernes former og farver. Bæredygtighed er også et vigtigt element her. Stilen læner sig op mod fænomenet Ugly Æstetik, som jeg i et tidligere indlæg har beskrevet her.

Farverne er:

 • orange
 • pink
 • mint
 • himmelblå
young woman covering mouth with white crochet napkin
Gamle håndværk tages op igen af The Creator

The Cleaner

The Cleaner eller bedre på dansk: Oprydderen, er det voksne menneske. De søger ro både visuelt, men ønsker især at skærme sig mod larm og støj. Det gør de en sådan grad, at de vil slås for det – også politisk.

I deres hjem er der orden, og plads og luft mellem møblerne. Der er indrettet minimalistisk og på borde og hylder er der fint opstillede tableauer med skulpturelle vaser og figurer. Netop det skulpturelle gentages også i designløsninger i møbler og interiør.

Designs er fyldt med smukke detaljer, men ikke overflødig pynt. Det er minimalisme med afsæt i Bauhaus traditioner. Jeg har skrevet om Bauhaus her.

Indretningen signalerer stilhed med tykke velourgardiner og vægtæpper, der absorberer al lyd.

Farverne er monochrome grå varme toner kombineret med varme træsorter i alle former.

Det vrimler med detaljer i de designs, som Oprydderen bruger.

The Cleaner vil have bløde former og tekstiler, der absorberer lyd

Hvem er du?

Så, nu har du fået de fire arketyper i 2022 ifølge pej gruppen. Tror du at de har ret? Kunne du se dig selv i en af arketyperne?

Jeg kunne. Jeg er nok tættest på THE CLEANER. Jeg er vild med enkelhed, og hvis hjemmet ikke var et fælles projekt mellem en datter, der helt sikkert er THE CREATOR og en mand, der nok er tættest på at være THE SHAMAN, ville det være dejligt nemt at indrette hjemmet stilligt. Men heldigvis er hjemmet rammen, som rummer os alle tre og en fusion af det hele. Ikke mange hjem er helt ens, for de afspejler os, der bor der – og vi er jo heller ikke ens.

Kan du lide at læse om trends og indretning, så følg mig her på min WordPress eller følg formrumcph på instagram

Læs, følg og del gerne

Hvad kan designere bruge AI til?
Sådan kommer AI til at påvirke dit professionelle liv som designer.
Tak for i år
Godt nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d