Tænk langsigtet, når du indretter dit hjemmekontor

Mange af os har set det sidste års tid med hjemmearbejdspladsen (pga. coronalockdown) som midlertidigt; men vi skal forberede os på, at vi kommer til at arbejde mere hjemme, også når vi alle er vaccinerede.

Digitaliseringen, internettet og det at vi i vores arbejde er mere selvstændige og nyder høj tillid, har dannet grundlag for, at der allerede før Corona var en del hjemmearbejde. De seneste års værktøjer til videomøder har skubbet på denne udvikling.

Via Home Designing

Men stadig har der også været barrierer omkring hjemmearbejde. Har folk virkeligt været effektive derhjemme? Kan man virkeligt få noget for hånden, når ikke éns kollegaer fysisk ser, at man knokler?

Coronakrisen har været en game changer for hjemmearbejde. Mange steder er intet mindre end alle blevet sendt hjem, over adskillige måneder. Og langt de fleste steder har det været en positiv overraskelse: samarbejdet er gået ganske godt, og folk har været effektive. Flere steder målbart mere effektive end normalt!

Via Elle
Via Elle
Via Home Designing

Mange fordele ved hjemmearbejdet, men ikke kun fordele

Der er flere fordele ved at have hjemmearbejdspladser for både virksomheder, samfund og lønmodtagere; og jeg vil ikke forsøge at dække dem alle; men her er nogle af mine favoritter:

 • Virksomhederne kan spare kvadratmeter. De store kontorlandskaber er dyre, og det kan betyde meget at kunne spare nogle etager eller bygninger.
 • Medarbejderne ser det som en fordel at kunne arbejde hjemmefra – det giver nye muligheder for samvær med familien og pleje af hjemmet – fx kan man sætte en vaskemaskine over eller måske tage en pause og nå i træningscenteret. Det medfører øget arbejdsglæde, noget som virksomhederne gerne investerer i.
 • Som nævnt – flere steder har virksomhederne oplevet øget produktivitet fra de hjemmearbejdende. Mange taler om, at de sjældnere bliver forstyrret, og derfor bedre kan koncentrere sig.
 • Mindre trængsel på vejene, sparet tid fra at sidde i kø eller vente på toget, og mindre klimabelastning som følge af pendling – nok mere en fordel for samfundet.

Noget, som nok er en fordel for virksomhederne er, at de også får en arbejdskraft som er mere fleksibel hen over døgnets timer. Men dette er ikke kun en fordel. Det kan give ondt i sjælen, når du ikke rigtigt ved hvornår din arbejdstid slut og hvornår du fx er syg nok til ikke at arbejde, når du stadig kan sidde ved computeren.

Vi skal også være opmærksomme på, at der er meget som ikke lykkes, når vi ikke mødes fysisk. Vi går glip af mange uformelle informationer ved “vandhullet” (så som kaffemaskinen og i kantinekøen), og arbejdspladsen udfylder nogle meget væsentlige sociale behov, som ikke nødvendigvis dækkes af en gin & tonic over zoom.

Via Space Vice
Via Elle

Gør hverdagen lækker

Så hvordan får vi så lige det perfekte arbejdsmiljø hjemme? Mit råd er, at balancere det funktionelle med det æstetiske:

 • Sæt farve på – den psykologiske gevinst er at hjernen omstiller sig til at dette er et rum i rummet, der kræver en ny handling – forkæl dig selv, for du tilbringer mange timer her.
 • Mal en væg ved skrivebordet en anden farve.
 • Sæt en opslagstavle op med et mønstret stof. Det kan gøres for få midler. Brug en blød masonitplade og evt. en gammel guldramme.
 • Du kan også gå all in og lave et vægmaleri. Er du ikke ligefrem en kunstmaler så vælg simple former som cirkler og buer.
 • Tapet er en anden løsning. Der fås et væld af mønstre, så du skal bare finde noget der passer din stil. Man kan få nogle vilde fototapeter. Der er også tapet, som du nemt kan tage ned, hvis du ønsker fornyelse igen. Prøv at tjek Etsy 
Via Tu Casa
Via Elle
Via Elle
Via Xenos

Pas på kroppen

En funktionel detalje, som desværre tit bliver undervurderet, er ergonomien. En laptop er let at smække i skødet eller op på et spisebord. Fleksibiliteten er skøn, du kan sidde nærmest alle steder. Men i længden kan det være dårligt for kroppen, særligt for ryggen.

Et første skridt kan være at bruge et eksternt tastatur og mus. De kan også fås trådløse, og koster ikke alverden, hvis arbejdsgiveren ikke har mulighed for at give dig ét gratis. Ekstra skærme er måske ikke så kønne, men er gode for ergonomien og kan være et boost for effektiviteten.

En god stol skal du også have. 

Du kan også tænke i at give dig selv mulighed for at stå op, med et hæve-sænke-bord. Det er også muligt at købe anordninger, som giver dig en stå-arbejdsplads ved et almindeligt skrive- eller spisebord (hæve-sænke-plade).

Endelig kan du give dig selv adgang til motionsredskaber som pilatesbold, elastikker, vægte eller en barre i døråbningen.

Via Home Designing
Via Home Designing

Ro

Det at have måske flere personer som pludselig arbejder hjemmefra, samtidigt, kan give en form for kaos i hjemmet. Du kan løse dette ved god indretning:

 • Rumdelere – især hvis i arbejder flere hjemmefra – jeg har nogle gode bud på det i et senere oplæg
 • Whiteboard – opslagstavle til at skabe overblik
 • Orden bringer visuel ro. Brug god opbevaring af papir og noter

Brug møbler i samme designfamilie eller farve. Mangler du inspiration så gå på opdagelse her på bloggen, hvor der ligger flere mood boards.  Fx denne on biophilic indretning.

Eller ønsker du professionel vejledning, så skriv til mig på sl@form-rum.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d