Overlevelsesguide for butikker i 2021 – hvordan vi kommer styrkede ud af krisen

For noget tid siden gik jeg strøgtur i København med Jesper og Sif. På vores tur kunne vi se, at mange af butikslokalerne var tomme. Vi talte dem alle fra Rådhuspladsen til Kongens Nytorv – der var 23!

Som tidligere dekoratør står detailbranchen stadig mit hjerte nært, og jeg har det lidt hårdt, når jeg ser den ene butik lukke efter den anden.

 

– Denne artikel rummer nogle bud på, hvorfor butikkerne har det svært for tiden, og hvad de kan gøre for at klare den.

 

Danske forbrugernes har over de sidste mange år mere og mere gået over til online handel. Med pandemien er dette eksploderet. Forbrugere, der ikke tidligere har været trygge ved nethandel, er blevet kastet ud i det. Covid-19 har vænnet os alle til at handle på nettet, og vores forbrugsvaner bliver nok aldrig helt de samme som før pandemien. De fysiske butikker har det svært, og jeg forventer flere tomme butikslokaler i 2022.

Tøjbutikkerne er blandt dem, som har det hårdt, for de er samtidig ramt af at vi køber mindre tøj – hvem skal bruge smart tøj, når vi er hjemme det meste af tiden?

Et skægt eksempel på, man kan tænkte nyt, er Gucci, som nu også sælger virtuelt gear og try-on med augmented reality. Om det virker, ved jeg ikke, men når gamere er villige til at bruge en mindre formue på virtuelle våben og andet grej i Fortnite, så kan det da også være at vloggere også er klar.

 

 

 

Hvis butikkerne skal have en renæssance, er de nødt til at genopfinde sig selv. Men hvad skal butikkerne så gøre for at være relevante for os forbrugere? Her er nogle af anbefalingerne:

 

Tryghed

Vi smider ikke engangsmasken foreløbig, og fremover vil mange tage den på, også når vi bare er forkølede. Det samme gælder muligheden for at spritte af. Vi ved, at de forholdsregler, som virker mod Corona, også virker på andre sygdomme.

En butik må bevare sikkerhedsforanstaltninger og lade håndspritten forblive fremme, også når vi har fået vaccinerne, så kunderne kan føle sig trygge.

Der kan være en del muligheder i at benytte uderummet, som fx ved levering af click and collect varer ud af vinduet, og ved i højere grad at bruge uderummet som markedsplads.

 

Gentænk

Det er svært at give en generel opskrift på at gentænke, men det er nok ret store ændringer, der skal til for at hjælpe butikkerne. Her er nogle eksempler på gentænkning, som måske kan sætte fantasien i gang:

 • Hvis I ikke er til shopstreaming, kan I i stedet tænke i at hacke jeres produkter, sådan som fx IKEA gør, så kunden kan inspireres til at forlænge varens levetid eller bruge den på en ny måde.
 • Byg en historie op om jer selv og kundens besøg hos jer. Giv en oplevelse. Vis jeres kærlighed til det håndværk, jeres butik repræsenterer.
 • Mange forbrugere tænker mere og mere i den cirkulære økonomi, og efterspørger muligheder for at trække mindre på Jordens ressourcer. Butikker kan vinde ved at tænke i genanvendelse og genbrug. Fx er der en del butikker, som tager imod deres gamle varer, og bruger dem som råvarer til at skabe nyt. Så kan forbrugerne smide ud med lidt bedre samvittighed. Mange produkter er svære og dyre at reparere, og forbrugerne bliver nødt til at smide dem ud tidligt – hvis butikkerne giver mulighed for at reparere eller opgradere fysiske produkter, er det værdifuldt for kunderne, og skaber desuden ekstra mulighed for salg.

 

Kombiner det fysiske med det digitale

De butikker, som har et samspil mellem deres digitale og deres fysiske kanaler, står stærkt. Skab gerne et helt univers digitalt og fysisk – dette er omkostningstungt, så det er kun butikker af en vis størrelse eller sammenslutninger af butikker (gerne i forskellige brancher, der skaber en fælles mission), der kan være med her. Men der er utroligt store muligheder i det. Allerede nu ser vi, at butikker med en stærk online butik, klarer sig bedre.

Der er mange, som har held med at styre en klub delvist online, og bringe tilpassede tilbud og andre gode muligheder ud til medlemmerne. Klubben skal bygge på de værdier, som butikken har. Dette skaber også loyalitet.

 

Her et par farverige ideer til at bringe det online i spil:

 • En sjov tendens, som er på vej frem, er shopstreamning (Shopping + livestreaming). Dette er en slags rebranding af TV-shoppen. Opskriften er at få en influencer til at prøve produkter, anmelde dem og så sælge dem mens de livestreamer over fx Tik Tok. Det er meget populært i Kina.
 • Fx kan I bruge co-creation: Involver forbrugeren i dele af design og formgivningsprocessen online eller offline og giv dem kreativ medindflydelse på brandet.

 

Gør det nemt

En anden mulighed er at tænkte i at gøre det let og bekvemt for forbrugerne at handle:

 • Færdigpakket og lige til at gå til – sådan vil vi have det
 • Lad kunden sammenligne priser, kvalitet mm
 • Vær til stede/tilgængelig
 • Mange har anskaffet sig hund eller kat under pandemien, så tænk de nye familiemedlemmer ind i indretningen – tilbyd fx en særlige hundecafé/parkering.

 

Klar til oplevelseshungrende forbrugere

Arranger events, der er relevante for jeres målgruppe:

 • Helsebutikker kunne lave yoga
 • Sportsbutikker kan arrangere vandreture eller løbeture
 • Tøjbutikken kan lave kurser, hvor man lærer at fotografere (måske en samarbejdsmulighed med fotohandleren – ja der er stadig nogle få tilbage af dem)
 • Interiørbutikker kan lære kunder at dække bord eller at organisere deres klædeskabe.

 

Det er ikke alle, som har ressourcer til at lave events. Her kan det åbne muligheder at samarbejde med virksomheder eller selvstændige, som er gode til det med events, eller som har nogle talenter som passer godt sammen med butikkens profil.

Husk at livestream det hele.

 

Kan du lide at læse om trends og tendenser, så er denne artikel om indretningstrends i 2021 måske noget for dig.

 

Vi har fingeren på pulsen, så kontakt os gerne, hvis I skal have indrettet jeres butik, café eller restaurant til fremtiden.

Se mere her på sussielerche.com eller check hjemmesiden ud form-rum.dk

One Reply to “Overlevelsesguide for butikker i 2021 – hvordan vi kommer styrkede ud af krisen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d