Får du lys nok?

Her i vintermånederne er der mange af os, som ikke får nok dagslys. Kroppen har brug for D-vitamin, som dannes i huden, når den rammes af solens stråler, nærmere bestemt UV-strålerne. Men måske endnu vigtigere, oplever mange danskere mangel på energi, tristhed eller måske ligefrem vinterdepressioner – et fænomen som hænger sammen med for lidt solskin.

Måske er det mig, men jeg synes også vores vintre er gået fra det mere frostklare og hen imod det mere overskyede og tågede. Gad vide om det er en del af klimaforandringerne.

Mange af os bruger flere timer indendørs, når vi arbejder. Meget arbejde udføres i dag digitalt, og det harmonerer ikke med at sidde ude i solskin, da skærmen bliver svær at se. Nogle arbejder måske i en fabriksbygning og har slet ikke vinduer i nærheden. Hvis man arbejder i et indkøbscenter, kan man måske gå hele dagen uden at se dagslys, og uden at ane hvad vejr det er. Også i kontorbygningerne er der folk, som taber i lotteriet, og bliver placeret alt for langt fra et kighul til verden udenfor.

Måske bliver det kun til dagslys til og fra arbejdet. Og i de mørkeste vintermåneder er solen måske ikke nået at stå op eller er allerede gået ned, når transporten foregår.

Bygningernes udformning

Det siger sig selv, at udformningen af en bygning betyder alverden for hvor meget lys, som kommer til dem som opholder sig i den.

Jeg var for nylig på Copenhagen International School i Nordhavn. Her er skolen blevet bygget med stor opmærksomhed på at få så meget sollys ind som muligt. Arkitekterne på byggeprojektet (CF Møller) fortalte, at børnene – navnlig de større børn – bliver urolige af at sidde for længe i kunstig belysning, særligt belysning fra neonrør.

Faktisk var man helt tilbage i middelalderen opmærksom på sollysets betydning. Klostrene for eksempel var nøje placeret i forhold til solen, så der skulle komme mest muligt lys ind, og klosteret beboere blev fordelt med lyset en mente. De klostre, som havde hospitalsafdelinger, ville lægge patienterne så de fik særligt meget lys. Som en ekstra detalje blev urtehaven blev placeret så tæt på sygestuerne som muligt, for at skabe duft og kølighed om sommeren for patienterne. Mange klostre blev brugt til behandling af tuberkuloseramte danskere i starten af 1900-tallet, og bygningernes gode egenskaber har sikkert spillet ind i den beslutning.

For noget tid siden var jeg til et foredrag om vinduesglas med arkitekt Carlo Volf. Det viser sig, at tilbage i 1995 blev der vedtaget love om energibesparende vinduer. Det var gjort i allerbedste mening, men det har siden vist sig at UV-stråler fra lyset trænger bedst igennem 2-lags jernfattigt glas, og ikke de 3-lags termovinduer, som loven om energibesparende vinduer foreskrev, og som nu findes mange steder i byggeriet. Mere om dagslys og vinduer her.

Hvad du selv kan gøre for at få mere lys

Hvis du har nogen indflydelse på hvor du selv, eller andre, sidder i arbejdsmiljøer eller i institutioner, så tænk vel over lysets betydning. Måske skal nogle af de mørkeste kroge ikke bruges til permanente arbejdspladser, men som arkiv, printerrum, serverrum eller lager.

Nogle af de tiltag, vi ellers kan gøre for at få mere dagslys, er:

  • Skift til dagslyspærer i indendørslamperne. Dagslyspærer er ikke så dyre igen, de kan fås for fra knap 100 kr., og det er en let ting at gennemføre.
  • Panellamper i vinduesrammerne eller i loftet. Panellamper er store flader, som afgiver et blødt og dagslys-lignende lys. Her skal du tit op omkring 1.000 kr. for at få noget ordentligt, og de er lidt sværere at sætte op end bare at skifte en pære – men effekten kan være ret imponerende. Et rum, som måske helt mangler vinduer, kan få et betydningsfuldt løft.
  • Ovenlysvinduer – mange steder hvor der er langt til nærmeste væg, er der måske mulighed for at gå igennem loftet og taget og lukke lyset ind. Ovenlysvinduer bruger i sagens natur ikke strøm, og fordi de lige så naturligt peger opad, giver de rigtigt meget lys. Det er et større projekt at installere ovenlysvinduer, men der er selskaber som specialiserer sig i den slags. Den danske producent af ovenlysvinduer Velux er førende på markedet og har en masse løsninger at vælge imellem.

Når vinduerne skal skiftes, så kræv vinduesglas, som er både energibesparende og lukker UV-strålerne ind, så huden kan danne D-vitamin.

Og ellers sæt dig udenfor med et lunt tæppe, en varm kop te og stjæl en solstråle, når vejret er til det.

Måske vil du også synes om indlægget om skolebyggeriet Copenhagen International School

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: