Kickstart kreativiteten, her er et par gode tips

 

Heldigvis er der nogle teknikker, jeg kan gøre for at sætte gang i min kreativitet.

Jeg finder, at jeg her under Corona har endnu mere brug for mine teknikker. Måske er der mindre kreativitet i luften, når man ikke ser særligt mange mennesker, ikke kommer ud og bruger byen, og alt for mange ting sker hen over skærme.

Mange af disse ting er simple, og du bruger måske nogle af teknikkerne – måske helt uden at tænke på dem som en teknik for at starte kreativitet. Du kan måske få glæde af at tænke på teknikken som et værktøj. Eller måske har du nogle andre metoder – som du kan skrive om i kommentarfeltet 🙂

 

 

Kopier og gentag til du finder din egen streg

Hvis min kreativitet skal udfolde sig som tegning på det hvide papir, kan det være smart at starte småt. Ikke alle ideer behøver at være geniale. Jeg laver lidt research på, i hvilken retning min kreative proces skal tage mig. Ønsker jeg fx at lave en tegneseriestribe om noget jeg har oplevet, så finder jeg en kunstner jeg synes om, og kopierer.

Hvis du gør dette, skal du huske at sætte din ambition ud fra, hvor god du er til at tegne. Tegner du kun tændstikmænd, så kig på andre kunstnere, der formidler historien med tændstikmænd. Kopier nu en anden kunstner og gentag. Der skal måske mange forsøg til og for hver tegning tager du ubevist noget med – du finder din egen streg.

Dette er en metode jeg har fortalt begge mine piger om. Da de var mindre, kom de næsten lidt flove og fortalte at den tegning de havde lavet var noget de havde tegnet efter – men det er sådan vi lærer. Og jeg er stolt af at begge piger har fundet deres streg og stadig udvikler på den.

 

Del udfordringen op

Nogle gange skal jeg lave en præsentation eller et design, som er komplekst, risikerer jeg at blive lammet. Det sker, hvis jeg sidder ved computeren og både skal finde ud af hvad jeg ønsker at tegne, og hvordan jeg teknisk tegner det. Det er bare for meget arbejde på én gang for min hjerne.

Jeg kan bryde denne knude ved at tage et blankt stykke papir og dér finde ud af, hvad jeg ønsker at tegne. Med papir og blyant har jeg ikke nogen tekniske problemer – det er så simpelt at mit automatiske system klarer det for mig – og min hjerne kan fokusere på at beslutte hvad jeg ønsker at fremstille.

Når tingene er faldet nogenlunde på plads på papiret, kan jeg gå tilbage til computeren og gøre det hele grafisk pænt.

Jeg bruger også nogle gange et whiteboard, det er næsten endnu bedre – måske også lidt fordi det at stå op giver et ekstra puf til kreativiteten.

 

 

Stjæl og gruppér

Som designer er det oplagt at søge inspiration på internettet, hvor der er millioner af designs. Jeg kan ikke komme i tanker om nogen designs, som ikke bygger oven på et eller andet som eksisterer i forvejen. Måske den første stenaldermand som opfandt hjulet, men han stiller desværre ikke op til interviews.

Jeg har en proces, for at strukturere det lidt

  • Jeg skriver mit formål ned, gerne på et stykke papir, som ligger synligt ved siden af min skærm
  • Når jeg surfer, samler billeder jeg af stemninger, materialer og objekter og gemmer dem
  • Når jeg har en 30-50 billeder, tager jeg dem og grupperer dem alt efter farver og stil
  • Når jeg har disse grupper, sker det tit at jeg forelsker mig i én eller to af grupperne. Dem vælger jeg så, og skubber de andre grupper til side.
  • Så surfer jeg efter flere ting, som passer i min udvalgt gruppe/grupper
  • Omkring nu plejer jeg at have fundet min inspiration, og jeg kan gå videre i designprocessen.

 

 

Andre gode teknikker

Der er som sagt et væld af gode teknikker, og nu kommer en lille liste af nogle andre hits:

  • Snak med nogen – fx din gode veninde/ven, eller din partner – det gør ikke så meget om de er designere eller ej, det handler meget om at du selv beskriver din situation og dine problemstilling, og at de spørger ind.
  • Gå en tur. Jeg har faktisk ikke nogen rigtig proces for dette, jeg går og kigger på butikker, gader, parker og detaljer i arkitekturen, og lader tankerne flyde. Det er afslappende, og ganske ofte banker min underbevidsthed pludselig på og siger: ”Hey, jeg tror jeg har den!”

 

Jeg har skrevet mere om idegenerering med udgangspunkt i materialer. Link til artiklen: ”materiale før form”

 

Lær at være kreativ og kom i flow

Kreativitet kan godt læres. Du behøver fx ikke fra starten at kunne tegne fantastisk for at være kreativ, men kreativitet er som en muskel, der bare bliver stærkere når du træner den.

Det er vigtigt for os mennesker at udfordres kreativt; og det kan give et helt kick at komme ind i flow. Flow er, når du glemmer tid og sted og bare er helt fokuseret på en opgave og kommer virkeligt langt med den. Flow får du bedst, når du har en opgave, som du interesserer sig for og som har et klart mål, med for noget du kan, men som stadig er lidt til den svære side.

 

Forhåbentlig kan nogle af mine forslag hjælpe dig til at komme i flow. Held og lykke med det.

 

Synes du at dette indlæg var interessant, så vil du måske også kunne lide dette om “Hvordan du får “Den gode idé ud over stepperne”.

 

 

3 Replies to “Kickstart kreativiteten, her er et par gode tips”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d