Selvstændig designer i Coronakrisen

Jeg gik ind i 2020 med en masse gode planer. Jeg havde haft et udmærket 2019, med min primære indtægt fra indretning af plejehjem. Det ville jeg gerne fortsætte med, og jeg havde særligt tænkt mig at sælge igennem et foredrag om indretning og plejehjem, som jeg og en kollega/samarbejdspartner ville tage rundt med på plejehjemmene på Sjælland.

Samtidig havde jeg nogle kontakter og salgsaktiviteter over for nogle skoler, som gik ganske godt fremad. Jeg ville virkeligt gerne også indrette på skoler, dels fordi jeg brænder for læringsmiljøer, og dels for at få en bredere virksomhed.

Foredrag om nudging og adfærdsdesign for plejehjem

Nedlukningen rammer

I marts lukkede Danmark så ned. Det betød en hel masse, men for min virksomhed Form Rum betød det særligt to ting:

  • Plejehjemmene tog ikke imod besøg, som ikke var absolut nødvendige.
  • Skolerne var tomme for børn, og skolelederne fokuserede på fjernundervisning.

Så, alt i alt, var mine planer fuldstændigt væltet. Det var tid at tænke nyt. Omstændighederne var deprimerende, men det ville være endnu værre hvis jeg blot hang fast i ærgrelsen over de ting, som ikke kunne lade sig gøre.

Online magasin for ældre og pårørende

Når det fysiske møde med ældre og plejesektoren ikke kunne lade sig gøre, var det nærliggende i at tænke i hvad som var muligt on-line. Dette fødte tanken om at skabe et online magasin, hvor ældre og pårørende ville kunne få hjælp og inspiration til indretning og boformer.

Der er en række nye spændende koncepter for hvordan ældre kan bo. Det er en kæmpe omvæltning for en person at skulle begynde at indrette sig efter nye omstændigheder – måske duer det ikke med trapper – måske skal der tænkes om når arbejdslivet ikke længere spiller førsteviolin.

Jeg gik sammen med nogle af mine professionelle kontakter, i mange tilfælde folk jeg har samarbejdet med før. Vi begyndte at dele roller ud. Hvem kan skrive artikler? Hvem kan designe en shop? Hvem kan få hjemmesiden til at fungere, og skabe interaktion mellem brugerne? Hvem kan styre økonomien og markedsføringen?

Vi begyndte at opbygge vores planer og modeller for forretningsideen, og begyndte at søge fonde om penge. Konceptet tager mere og mere form.

Min egen læring

Til dagligt er der ikke altid ro til at søge ny viden og opdyrke nye evner. Coronakrisen gav på godt og ondt gaven af masser af ledig tid. Og internettet byder på en væld af muligheder for at dygtiggøre sig i alt mellem himmel og hav.

For mig blev det særligt et spørgsmål om at skærpe mine evner med grafiske værktøjere på computeren, og så naturligvis markedsføring. Ikke mindst LinkedIn Learning viste sig at rumme en masse gode forløb.

Jeg er ret stolt over hvor god jeg er blevet til fx at lave illustrationer og layout, og til at tegne i 3D. Det er ting som jeg tit har brug for i min virksomhed.

Univers med børnemøbler til daginstitutioner

Jeg og en rigtigt god samarbejdspartner kastede os ud i at designe et univers til indretning af daginstitutioner. Hovedbestanddelen var møbler, men vores univers rummede også farver (på fx vægge), billeder, historier og legetøj. Vi havde ikke adgang til værksteder – der var jo corona alle vegne – så i stedet lavede vi prototyper i karton. Vi skabte elementer som ud over at fungere indretningsmæssige også var lette at gøre rene og var sikre for børnene. 

Strategier og koncepter

Ud over de mere specifikke projekter havde jeg også rig lejlighed til at tænke mine eksisterende ydelser fra før krisen igennem, og tegne dem lidt skarpere op, eller forfine et eller andet. Det var naturligvis lidt ærgerligt, at jeg ikke kunne prøve ideerne af i praksis, men nu er de i hvert fald klar når lejligheden byder sig.

Lidt inspiration til formen af det nye hjemmekontor

Støtteordninger

Staten erkendte efterhånden, at der var mange selvstændige som ikke havde nogen mulighed for at tjene penge, på grund af nedlukningen. Jeg holdt nøje øje med hvad der blev etableret af støtteordninger, og til alt held kom også en ordning, som rettede sig imod selvstændige, som plejer at have omsætning, men som pludselig ikke havde nogen.

Så var det bare med at sætte sig ind i detaljerne og vove sig ind på krinkelkrogene i Erhvervsstyrelsens hjemmeside og formular-univers. Min dygtige mand Jesper var sød at hjælpe mig undervejs. Det var virkeligt godt at få økonomisk en håndsrækning på den måde.

Støtteordningen galt kun for de specifikke måneder, hvor samfundet var mest lukket ned. Desværre åbnede plejehjemmene ikke op samtidig med cafeerne og tøjbutikkerne, og så stod jeg med stadig stort set ingen omsætning, og ingen støtte. Men det til trods er jeg glad for den støtte, som jeg trods alt var berettiget til.

Dagligdagen

Både min mand og jeg arbejdede hjemmefra, og vores datter havde skole fra børneværelset. Det rummede nu og da nogle små udfordringer, men samtidig var det også rigtigt hyggeligt. Vi fik virkeligt dyrket hinanden som familie. Du kan læse mere om hvordan stemningen var hjemme hos os i mit indlæg “Københavnerliv i en Coronatid”. 

Et “normalt” projekt

I efteråret vendte en af mine tidligere kunder – et plejehjem – tilbage, og var interesseret i at købe yderligere indretning fra mig og min gode samarbejdspartner. Det var virkeligt rart at få et solidt projekt igen, og få bygget nogle skønne køkkener og stuer op.

Hen imod slutningen af indretningen kunne vi godt se, at smittetallene var stigende, og det føltes som et kapløb mod tiden at få det sidste for hånden. Samtidig var det også en risiko at vi selv eller nogle af vores montører fik corona. Det ville have sat os fuldstændigt i stå, plus at vi måske ville have udsat nogle af beboerne for smitte.

Heldigvis nåede vi at blive færdige, før den anden nationale nedlukning satte ind i december.

Hvad bringer 2021?

Nu er der lukket ned igen, og jeg kan gøre status over et meget underligt år. Et årsskifte giver nogle opgaver omkring bogføring og regnskab, som det giver god mening at få overstået. Vaccinen lover bedre tider et sted ude i fremtiden. Jeg er godt forberedt på at få et godt og produktivt 2021. Så bare kom an.

Interesserer du dig for iværksætterlivet og overvejer du at starte op som selvstændig så er der her 8 tips

Sådan ser det ud, når Forn Rum holder social distance

One Reply to “Selvstændig designer i Coronakrisen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d