Sådan får du den gode idé ud over stepperne

Har du en rigtig god idé, der bare kan hjælpe andre og brænder du for at bringe den videre? Det allerførste er: Er der andre, der kan bruge den? Og det næste: Vil og kan de betale for den?

Tip 1

Skriv ideen ned, så alle kan forstå den

Gør det kort og brug gerne referencer til eksisterende designs som: ”Det er lidt ligesom Ikea bare en anden måde at …” eller” kender du hvordan biblioteker fungere, min idé er et digitalt bibliotek der …”

Brug et Business Model Canvas, så får du styr på hvem du hjælper og hvordan. Der er 9 blokke i alt og det skaber dig et overblik over en evt. kommende forretning.

Du finder også ud af, hvem du skal bruge for at skabe en forretning og hvilke kanaler du skal bruge for at sælge.

Tip 2

Undervurdér ikke et godt CRM

Brug en app som ex Podio.com til at styre dine kunderelationer og sætte dem i system (CRM) – jeg ville ønske, at jeg havde startet med dette. Det stresser, når du glemmer hvornår du lovede hvad. En kundelog i Excel eller Word kan måske godt overskues i starten, men det vokser sig pludselig meget stort.

Tip 3

Skab buzz

Skab allerede nu din historie. Andre vil gerne følge din rejse på de sociale medier. Fortæl nok til at være spændende uden at røbe alt.

Det tager meget tid at opdatere løbende, så brug evt. apps til at hjælpe dig med at lægge ting på sociale medier på de rigtige tidspunkter. Prøv planoly.com til Instagram og f.eks. timeren på WordPress til blogindlæg.

Tip 4

Designs og ideer stjæles

Det er næsten umuligt at holde på sit design. Er det noget andre synes er smart, bliver det kopieret. Et det et virkelig originalt design du sidder med, så kontakt Teknologisk Institut. De kan hjælpe dig med at finde ud af, om dit design allerede eksisterer, bygge en god prototype eller søge et patent. Det er dog ikke gratis at få et patent, så gør op med dig selv om det er pengene værd.

Tip 5

Sælg så hurtigt du kan

Det er bare ud over stepperne. Noget jeg har savnet på mit studie var at øve salg. Vi lærte en masse teori om at starte forretning op, skabe solide produkter og om mulighederne på sociale medier, men det egentlige rå kanvassalg kunne have været godt at få med i bagagen.

Sørg for at få penge på ind kontoen så hurtigt som muligt.

”Men skal jeg så slet ikke lave mit produkt helt færdigt først? ” spørger du sikkert. Ikke nødvendigvis. Når du prøver det af på kunder, sker der nemlig det at produktet skal tilpasses. Start med minimum viable product (MVP). Måske ønsker kunderne dit produkt i et andet materiale. Måske har du en frisørsalon og opdager at dine kunder helst vil klippes kl 12 om natten eller måske sælger du paraplyer i Sahara og finder ud af, at markedet for paraplyer er større i England.

Du kan også få lavet prototyper på de forskellige Fab Labs rundt omkring i landet og er du fra København vil jeg foreslå Under Broen (under Langebro på københavnersiden).

Prøv dit produkt af på de kunder du vil sælge til – evt. gratis eller til nedsat pris. Tag billeder af produktet i brug eller af den værdi produktet skaber for dine brugere.

Denne proces kan tage tid, og er ikke speciel indbringende økonomisk. Se det som en investering.

HUSK: Intet salg – ingen virksomhed – det gælder også hvis din ide er non profit. Hvis ingen køber ind på ideen skal den måske være anderledes eller droppes.

Nysgerrig på prototyping? Prøv at læs dette opslag her.

Tip 6

Den gode historie

Uanset om dit produkt er et fysisk, digitalt eller en service skal du skabe fortællingen om hvorfor dit produkt er fantastisk. Du bygger dit koncept op over mission og vision.

Når du har fat i fortællingen kan du skabe din visuelle identitet: logo, font, farver og billeder (filter og udtryk). Dette er til hjemmeside mm.

Nu kan jeg godt lide at tegne og skabe visuel identitet, så jeg har tegnet FORM RUMs logo og valgt farver.

Det er godt at have en Facebook eller hjemmeside som du løbende kan justere på. Det styrker din troværdighed over for kunderne at de kan søge på dig og din virksomhed, og hjemmesiden understøtter din fortælling.

Vil du ikke selv bruge mange timer på en hjemmeside, så få hjælp til det. Du skal dog stadig bruge meget tid på gode tekster, flotte billeder og sikkert infografik til at vise metode eller brugerrejse.

Tip 7

Find nogle homies.

Der er mange kasketter, man skal have på som lille iværksætter og mange ting at sætte sig ind i. Derfor er det en god idé at finde nogle homies, der brænder for det samme som dig, at arbejde sammen med. Måske kan I hjælpe hinanden med salg, produktion og SOME. Bliv ikke ærgerlig, hvis folk i dine samarbejder lægger billeder op af situationer eller dine produkter før dig, men glæd dig over at I er flere til at sprede budskabet. På samme måde er de idéer I får sammen ikke dine eller deres, men ideerne udvikles i samarbejde til jeres ideer.

HUSK: selv om det lyder smukt, det der med at dele, så husk nu alligevel en solid samarbejdsaftale. Det gør tingene lidt nemmere, særligt når der også er penge involveret.

Tip 8

Tid er værdifuld!

Som iværksætter kan man nemt tabe tiden, når man laver hjemmeside, SOME eller udvikler nye produkter. Om det er mandag/søndag eller kl. 22.00 om aftenen betyder ikke så meget, når for man laver det man holder af.

Desværre er det bare ikke helt sådan med kunderne. Du må tilpasse din tid efter dine kunder – er de vågne fra 7 til 17 ja, så er du også vågen og klar der eller befinder de sig i lande med tidsforskel, så må du være klar kl. 20 til 02. Og igen hvis kunderne er der i højsæson, må du bare være der når der er kunder og slappe af uden for sæsonen.

Får du aftaler med kunderne, så overhold dem. Hvis du vil tages seriøst som iværksætter må du agere professionelt.

Er det så det værd? Det kan kun du selv svare på. For brænder du for din idé, er det en spændende men også usikker fremtid du går i møde. Måske bliver du rig og berømt eller måske bliver du bare glad for at lave noget der giver værdi for andre.

Vil du se, hvor jeg er i min iværksætterrejse; så er der et indlæg her.

3 Replies to “Sådan får du den gode idé ud over stepperne”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: