Hvad er art nouveau og art deco?

I foråret 2019 var jeg en tur på Nivågård med familien. Det er et lille museum i Nordsjælland beliggende i en helt fantastisk have fyldt med rododendroner. De havde en udstilling af William Morris. Hans tapeter er igen højaktuelle. Stilen hedder Art Nouveau 1890 til 1910 og er frontløber til Art deco.

 

Art Nouveau

Tapeterne visualiserer godt, hvad denne tid handlede om: Mennesket der vender sig imod industrien, der var i fuld opblomstring, og til naturens buede linjer og organiske former (whiplash linjer). Botaniske elementer blev implementeret i alt – dyr, fugle, blomster og træer. Er det også elementer, du kender fra nutidig indretning?

 

Massefremstilling af naturlige former

Selv om tendensen vendte sig imod industrien, gjorde den også brug af de nye industrielle fremstillingsmetoder – eksempelvis af massefremstillede støbte bronzestatuetter, glas til lamper eller drikkeglas. Dette var alle ting, som tidligere skulle fremstilles i hånden.

I denne tid opstod flere af Europas flotte botaniske haver med store drivhuse med eksotiske planter. I København blev Palmehuset i Botanisk Have i opført i 1872 opført i støbejern og glas. Flere fine familier fik orangerier i haven.

 

Art Deco springer frem

Art Deco er næste skridt. Kvinderne får stemmeret. Denne nye frihed kommer også til udtryk i moden. Mange kvinder klipper håret kort, kjolerne bliver kortere med grafiske mønstre og skal yde bevægelighed, fleksibilitet og bekvemmelighed. Derfor bliver korsetter med tydelig talje også umoderne.

1920 med i en fantastisk positiv ånd i USA og England. Krigen er slut i Europa. Friheden er også økonomisk frihed, og der er glamour og elegance i designet af interiør. Tiden er til rene grafiske linjer, og til glatte og reflekterende flader. Masser af metal (krom og messing – sølv og guld) understreger det luksuøse og elegante, i samspil med store runde spejle og glasplader. Der var, som navnet Art Deco siger, råd til at dekoration.

Stilen holdt ved op gennem ’30-erne på trods af børskrak og verdenskrise. I Europa forsvandt nye udtryk for stilarten i 1940, hvor krigens vanvid tog over. I USA fortsatte art deco og ændrede sig og fik et mere grafisk udtryk, da Hollywood for alvor tog den til sig 1940.

 

1920 vs. 2020

Du har måske allerede spottet tendensen at art deco vender tilbage i frisurer og interiør? Jeg bemærker hist og her store runde spejle, masser af små statuetter i bronze, interiør i messing og røget glas, og tapeter og velour. Det er sjovt for designere og indrettere at flirte med art deco, også fordi det ser så luksuriøst ud. Men vore dages fremstillingsmetoder passer ikke så godt til art deco, det bliver ganske dyrt. Jeg ser nutidige udtryk for art deco som en flygtig trendens, som ikke for alvor vil rykke på arkitektur og hvordan vi indretter os flere år frem. Men det er da smukt og spændende.

Er det noget vi kan bruge mere af?

Interesse for design og tendenser? Se mere her. ”Her får du Bauhaus”

 

 

Herunder er der lige et par eksempler på nutidig brug af stilen: New Art Deco

Billeder lånt fra Blog Sampleboard 

 

 

One Reply to “Hvad er art nouveau og art deco?”

  1. Pingback: FORM RUM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: