Et rum med mange muligheder til ældre

Dagligstuen på plejecenteret ligger et stykke fra boligerne, og det er her de friskeste beboere holder til her. Vi har fået til opgave at indrette, så rummet kan understøtte flere forskellige handlinger:

  • Bespisning (fire gange om dagen)
  • Aktiviteter fx gymnastik, højtlæsning og lign.
  • Underholdning fx tv og sang
  • Besøg fra pårørende og dagpleje

 

Vi har derfor zoneinddelt det store lokale efter ønskede handlinger.

Bespisning:

Der er et lille tekøkken, hvor der står en gammel kaffemaskine. Der laves mange kander kaffe i hovedkøkkenet andetsteds i huset, men den gamle kaffemaskine bruges til at sprede duften af kaffe i dagligstuen. Dette stimuler beboernes minder og lyst til ophold.

Vi har stillet bordene op som et langt spisebord. Det er her ”familien” kan samles. Dekorationslamperne skaber mere hygge med pærer i lav kelvin (varmt lys) og ”trækker loftet ned”.

I denne ende af lokalet har vi koncentreret os om at stimulere appetitten ved hjælp af fotorealistiske plakater med billeder af mad. Den slidte køkkendisk er blevet malet og har fået teksten ”velbekomme”, for at huske beboerne på, hvilken handling vi ønsker her.

 

Aktiviteter:

Selvom rummet skal kunne facilitere mange handlinger og interiøret være fleksibelt, skal der også tænkes på, at det er personalets tid, der bruges, hver gang der flyttes om. For at skabe et rum i rummet til fysisk aktivitet uden at flytte på interiør, markerede vi en cirkel med røde prikker. Dette tiltag bruges for at invitere til at sidde i kreds og skabe en slags scene. Beboerne kalder dette meget passende: ”dansegulvet”.

Dansegulv

Underholdning:

Denne del af dagligstuen har fået runde borde og muligheden for at samles i mindre grupper. Der er kommet et stort TV op. Nu kan alle se skærmen. Klaveret er blevet udstyret med en bænk og har fået en central plads i lokalet. Nu kan beboerne og pianist oftere få øjenkontakt. 

Over sofaen hænger fine gamle broderier for at skabe genkendelse og hjemlighed.

Besøg fra pårørende og dagpleje:

Plejecenteret får af og til besøg af dagplejen til stor glæde for børn og voksne. Vi har derfor indrettet et børnehjørne. Vi vil med børnehjørnet få pårørende med børn og dagpleje til at føle sig velkomne og invitere til leg.

Det gennemgående tema for helheden af denne indretning er ”mad”. Derfor tog vi temaet ind i legehjørnet. Der er købt bord og stole ind og vi designede en lille markedsbod i stil med tag-selv buffeten fra spisestuen (se forrige artikel). Dette er med til at kunne lege omkring temaet ”mad”.

Legehjørne

Til sidst er der blevet plads til en biblioteksvogn, strategisk placeret, så beboerne huskes på at stoppe op og tage en bog eller lokalposten med.

Har I fået lyst til at indrette jeres fælles områder strategisk så skriv til mig på sl@form-rum.dk for et uforpligtende tilbud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: