Den fleksible have 5:5

I et plejehjem i Haslev har vi fået en opgave med indretning af en vinterhave i en atriumgård. Det giver en masse designmæssige udfordringer for at skabe en have, som kan fungere i et plejehjem. Læs her om disse udfordringer, og hvordan vi har løst dem:

 

For enden af den 500 m2 store atriumgård kan du træde ind i den skønne vinterhave.

Den blomstrende espalierport byder indenfor til en verden af ro og æstetisk oplevelse. Vi har ladet os inspirere af ture til Glyptoteket og Botanisk have for at skabe stemning af et orangerie.

 

 

Et orangerie er et opvarmet drivhus, hvor eksotiske planter kan vokse hele året. Atriumgården er dog ikke opvarmet, og af praktiske grunde vælger vi robuste, duftende og let genkendelige planter. Derudover sættes scenen med kunstige palmer, der sagtens kan tåle frost, små appelsintræer og en klassisk symmetrisk vinterhave.

 

Med en sådan vinterhave kan vi facilitere beboernes glæde ved at se, hvad der gror og når det blomstrer. Det er næsten en terapeutisk oplevelse at nippe visne blade og passe planterne. Det er trygt at gå rundt her. Hele haven kan nemt overskues fra alle vinkler.

 

En del af beboerne er dårligt gående. Derfor er plantekasserne så høje på ydersiden, så kan den ældre holde fast og støtte sig til kanten. Kasserne er også så høje, så beboerne kan nå og røre planterne uden at skulle bukke sig. Stien mellem plantekasserne er nem at komme rundt på for kørestole og rollatorer, da stien er bred og har god plads omkring hjørner. Kørestolsbrugere kan nå planterne på indersiden af haven. Her er der bede i lav højde. Her er plantet jordbær, så får du lyst, kan du bare snuppe et.

 

Det har været et ønske fra personalet, at haven er mobil. Den skal kunne skilles ad og sættes sammen på andre måder alt efter årstid og om der skal mange mennesker ved større events. Derfor er alle plantekasser på hjul og espalier er aftagelige med kunstige ranker. For at gøre det nemt at sætte kasserne på plads er der sat markeringer i alle hjørner.

 

Stefan er konstruktør på plantekasserne

Matilde og Lawrence giver en hånd med

 

Her er vores designkrav til plantekasserne:

  • Kasserne skal kunne understøtte flere funktioner af rummet
  • Alle mål skal tage højde for målgruppens anatomi og førlighed
  • Opleves harmonisk (visuel ro), men interessant nok til at kigge på i længere tid
  • Invitere til at gå ind i – være en del af, og røre ved
  • Lærketræ, så det passer ind med eksisterende plantekasser
  • Beregninger på hvor meget vægt – vand, jord, så kasserne kan være mobile
  • Nemt at vande og beplante

Haven er nu etableret i plejehjemmet, og fungerer som vi håbede det. Det gav pote, at vi overvejede grundigt, hvad vi skulle gøre og hvordan vi tilpassede vores ideer til brugerne og til stedet.

 

Har du en indretningsopgave kommer vi gerne og giver et tilbud. Skirv til Sussie på sl@form-rum.dk.

 

Det skal passe nøjagtigt

Kasserne kan placeres på mange måder.

 

Se mere på vores hjemmeside form-rum.dk