Design til fællesskab 2:5

Af og til får Plejecenteret Frederiksgade besøg fra dagplejen og skoleklasserne fra 3. og 4. klassetrin. Der er allerede et legeområde med en masse legetøj indkøbt brugt fra lokale loppemarkeder. Her er også en gammel sofa, der på trods af at være et sjovt design, er meget lav og gør det vanskeligt for beboerne at benytte.

 

Vi ønsker at dette område skal give et mere klart signal om, at her kan der både være børn og voksne, og at børn og voksne kan lege sammen. Derved kan vi aktivere de ældre i fællesskab med børnene og skabe gode oplevelser og erindringer.

 

På samme måde skal der være en praktisk løsning på opbevaring af legetøj, når det ikke bruges.

 

Legeområdet er afgrænset af kunstigt græs, og vi har placeret mobile vægge for at give illusionen af stakit og hæk. Dette skaber et rum i rummet og giver hygge.

 

For at åbne op for fællesskab for beboere og børn har vi skabt to designs: Et legehus og et legetræ.

 

Ideen bag legehuset

Der er ikke meget plads til en egentlig legeplads, så vores designs skal ikke fylde for meget og alligevel aktivere flest muligt. Et legehus give børnene en scene, som de kan bruge til at spejle de voksnes liv i – fx købmand og de ældre kan deltage i simpel rolleleg som far, mor og barn. Legehuset kan så tjene som nem opbevaring af legetøj m. m., når der ikke er børn. Det er også nemt genkendeligt for ældre mennesker med fx demens/Alzheimers.

 

Legehusets udseende er blevet til med udgangspunkt i kontekst. Der er allerede et rundt vindue i bygningen, så vi brugte ideen for at skab en relation mellem bygning og legehus.

 

Legehuset skal først og fremmest invitere børnene til at røre sig. På den måde skabes der leg og noget at se på for beboerne af plejecenteret.

 

Dagplejebørnene er ikke så gamle, så vi har skåret det ene vindue lavt, så det indbyder til at kravle ind og ud ad. På den måde kan legehuset udfordre motorikken. Derudover er legehuset placeret således at børnene kan løbe rundt om og gemme sig bag det.

 

Designprocessen for legehuset

Vi starter med at lave skitser i hånd, grafisk og pap. På den måde får vi fastlagt proportionerne.

 

Illustrator tegning.

Model i karton.

 

Når vi har de tegninger vi er tilfredse med, bliver legehuset skåret på CNC maskine. Thomas er omhyggelig med at fræse de skarpe kanter runde. Vi har valgt birkefiner, så der er mere visuel dybde i materialet.

 

Der fræses på værkstedet.

Der ekstra kant skal gøre kanten blødere for børnene, når de kravler igennem.

Konstruktion af legehus.

 

Thomas tjekker lige om legehuset kan holde til vægt. Taget bliver syet og sat på med velcro. På den måde kan taget nemt tages af, så det kan tjene som opbevaring af legetøj, eller hvis der skulle være et barn der skulle have brug for en voksen, mens det er i huset.

 

Taget mangler endnu.

Foliedekoration sættes op.

Legehuset er klar til leg.

Udenfor huset er der stillet stole klar til beboerne, så de kan sætte sig og fortælle historier

 

Legetræet

Vi har også designet et legetræ. Det grønne træ har flere funktioner. Børnene kan sidde ved det og lege rundt om det. Der er huller i træet, så der kan kastes bønne-/ris-poser igennem – en simpel leg, man kan være fælles om. Også træet er cnc skåret og fræset. Vi sliber det dog også i hånden for at træet skal føles rart.

 

Et hele er sat op og der er klar til fri leg og fællesskab.

 

Dette er andet indlæg af fem. Du er velkommen til at følge med her på bloggen, hvis du vil se mere fra vores indretning i Haslev.

 

Det bliver ikke kun  ved snakken, hos FORM RUM indretter vi og mangler der noget – designer vi det 🙂

Kontakt os på sl@form-rum.dk

 

Illustrator tegning.

Vi samler delene og prøver af.

Der kæles for detaljerne.

Vi giver alle en hånd med.

Pude og rispuder runder designet af.