Plejecenter med hjemlighed 1:5

Foråret er over os og i FORM RUM har vi brugt den sidste tid til indrette atriumgården i Plejecenteret Frederiksgade i Haslev. Vi mangler stadig lidt, men vi kan ikke vente med at dele vores projekt med jer.

 

Dette projekt har været en holdindsats. Alle designs og konstruktioner er blevet til i fællesskab med Lawrence (arkitekt), Stefan (produktdesigner), Mathilde (arkitekt intern), Thomas (ingeniør) og jeg. Dette er et blogindlæg af 5, hvor jeg vil fortælle om designproces og valg med udgangspunkt i brugeren.

Første gang jeg besøgte Atriumgården var i december. Her er koldt og mørkt. Om vinteren bruges gården mest til opbevaring af møbler – både udendørs og indendørs – og til gennemgang mellem hovedbygning og beboernes hjem. Hvis der skulle inviteres til egentlig ophold her om vinteren ville man være nødt til at have varme på, for her kan godt blive frostgrader selvom her er overdækket. Dette vil dog øge omkostningerne for beboerne, som deler varmeregningen, så dette er ikke en mulighed.

 

Vi har et ønske om at Atriumgården, ud over at tjene som bevægelseszone, også skal indbyde til ophold og æstetisk opbevaring af objekter. Det betyder, at Atriumgården også skal have en sansemæssig og æstetisk funktion om vinteren, trods kulden. Man kan gå tur i den og få sanseoplevelser fra de forskellige miljøer, ligesom plejecenteret har mulighed for nemt at pynte de forskellige miljøer op til årets højtider med julelys om vinteren, påskepynt osv.

 

Brugerne af rummet

Der er flere brugergrupper af rummet:

  • Beboerne, som er primær
  • Plejepersonale, som er sekundær.
  • Pårørende og dagplejebørn, som er tertiær

Vi vil kombinere beboernes behov for ro, fællesskab og oplevelse med plejepersonalets behov for effektiv og praktisk funktion. Og endelig skal rummet give et godt og indbydende indtryk i forhold til pårørende, så de har lyst til at opholde sig og aktiveres i fællesskab med beboerne.

 

Beboerne er ældre mennesker med aldersrelaterede problemer som gangbesvær, nedsat syn og hørelse og demens/Alzheimers. Dette vil vi tænke ind i alle designs og overordnet indretning. Beboerne skal nemt kunne bruge området også i rullestol.

 

For at skabe tryghed og ro for beboerne vil vi indrette efter begreberne hygge, nostalgi og hjemlighed. Interiør skal være nemt at konnotere gennem genkendelighed. På samme måde vælger vi få farver og bruger dem på det, man vil forvente. Fx rød til legehustag og grøn til (kunstig) græsplæne.

 

Mennesker har naturlig lyst til at opholde sig langs vægge, og dette gælder også beboerne, så vi vil ikke fratage dem denne mulighed. Vi vil indkøbe flere ens stole, så der bliver visuel ro.

 

Plejepersonalet har travlt og tænker først og fremmes effektivitet. Rulleborde med linned og toiletartikler står frit og signalerer rod og ligegyldighed. Vi vil skabe en bedre og mindre synlig opbevaring, med henblik på at personalet stadig hurtigt kan hente ting.

Ligeledes skal der være en fri adgang hele vejen rundt, så al trafik kan glide nemt.

 

Af og til kommer kommunens dagplejebørn på besøg til stor glæde for alle aldre. Vi vil tydeliggøre, hvor legeområdet skal gå og implementere interiør, der kan indbyde til fælles leg. Vi vil i vores designs tage hensyn til genkendelighed.

 

Designgreb

Designgreb vi benyttede os af er:

  • Mindre intime rum i rummet
  • Grønt og levende miljø
  • Zoneinddeling og tydelig markering af zonernes brug gennem grafik og objektgenkendelse
  • Etablering af afmærket stiforløb gennem atriumgårdens nye miljøer
  • Visuel ro ved at tænke opbevaring ind for objekter, der kun bruges i kortere perioder
  • Visuelt sænke loftet i opholdsområder med parasoller, kunstige hængeplanter
  • Bruge adfærdsbefordrende indretning, så rummet indbyder til aktivitet og fællesskab.

Rummet bruges til en række situationer som sommerfest o. lign., hvor der er op til 100 mennesker i lokalet. Derfor skal det være fleksibelt. Et kort over to til tre mulige faste opstillinger til to til tre situationer kan gøre det nemmere og hurtigere for personalet at tilpasse lokalet. Ligeledes vil markeringer på gulvet af, hvor ting skal stå, gøre det nemmere at lave rokeringer.

Vi har løst opgaven ved at etablere 6 zoner:

  • Orangerie med robuste planter og mobile plantekasser
  • Fælleszone med mulighed for stormøde
  • Parkeringsplads, tydelig markeret og med skjul for rod
  • Legeplads – dagplejebørn kommer på besøg til stor glæde for både børn og voksne
  • Caféen, hvor der indbydes til fællesskab i mindre grupper
  • Fitnesszone med plads til motionscykler og boccia

Vil du vide mere om vores designløsninger, så følg med her på bloggen eller kig på Instagram, hvor vi løbende har lagt fotos op.

Det bliver ikke kun  ved snakken, hos FORM RUM indretter vi med udgangspunkt i brugeradfærd og behov 🙂

Kontakt os på sl@form-rum.dk