Brug klasselokalet, sådan!

”Du er ret heldig, der er så meget ro i klassen. Vi plejer at være aber.” siger drengen fra ottende klasse henvendt til vikaren. Jeg sidder på gangen uden for klasselokalet til 8.X. og smiler for mig selv. Det er slutningen på året 2017 og jeg har brugt en del af efteråret på at observere og interviewe elever og lærer på Ellebjergskolen for derefter at indrette klasselokalerne for de to ottende klasser.

Målet med indretningen har været at skabe mere ro til individuel fordybelse og en sundere gruppedynamik.

Ellebjergskolen er fra efterkrigsårene og indrettet traditionelt med lange gange og mindre klasselokaler. Der er en stor aula som bruges til gruppearbejde og samling. Skolen blev for få år siden renoveret og fremstår spændende og frisk. De flotte faglokaler skaber gode rammer for kreativitet. Det er altså ikke for at gøre lokalerne pæne, at jeg er her; men for at skabe rammer, der italesætter en ønsket adfærd og brug.

De to ottende klasser er meget forskellige. I X klassen er der problemer med uro, og at drengene fylder meget. Der er desuden mangel på plads, hvilket forværrer problemstillingerne. I Y klassen er børnene snarere lidt for stille.

Hvad gjorde vi?

Løsninger, som vi implementerede:

  • Orange væg males lys gul i 8.X for at skabe illusion af plads
  • Små runde spejle sættes op på bagvæg i 8.X for at give følelse af at ikke kunne gemme sig og for at reflektere lys
  • Grafisk dekoration med ønsket adfærd: Ræk hånden op
  • Elevernes ting placeres strategisk i klasselokalerne, så eleverne ikke skal rejse sig for at hente ting på tværs af lokalet i timen
  • Hylder sættes op i begge klasser for at skjule det rod, der måtte være, når elevernes ting ligger under hylderne
  • Der laves klasseaftaletavler
  • Lydabsorberende skillevægge sættes op ved borde langs vinduer i 8.X
  • Mørkelægningsgardiner til 8.Y
  • Nye lave reoler med hjul for at skabe mere plads til elevernes værker på væggen i 8.Y

For at skabe bedre gruppedynamik bruger jeg runde borde. Jeg har været på jagt i kælderen og fundet nogle gamle borde fra biblioteket. Dette skaber også mere plads, da bordene er mindre og gør det nemmere for lærerne at komme rundt og hjælpe eleverne.

Her er billeder af grundplanen for 8.X før og efter.

Så hvordan går det så nu?

De implementerede løsninger gav en række effekter; nogle stærke, nogle mindre stærke.

De runde borde i 8.X giver en bedre gruppedynamik, ikke mindst hos pigegrupperne.

Skillevæggene, som dannede fordybelsesbåsene i 8.X, opleves af flere lærere som givende mere ro, og børnene udtrykte stor glæde for dem. Drenge, som før havde svært ved at stille, blev observeret som mere koncentrerede og produktive i boksene. Et mindre antal lærere oplever båsene mindre positivt som et sted børn gemmer sig.

Spejlene gav en god effekt, dog kunne større spejle sandsynligvis have givet en større virkning, og givet lærerne en reel mulighed for at se elevernes skærme.

Det lykkedes at opnå en reduktion af graden af uro i begge klasser, bl.a. ved at eleverne blev bedre til at gå ind og sætte sig stille, og at række hånden op.

For begge klasser var der en fremgang i trivsel. Børnene oplevede at der blev bedre plads, og var glade for at der blev gjort noget for dem.

”Vi lærere kan ofte drukne i pædagogiske principper og ideer om elevers opførsel, og kan helt glemme, at noget så simpelt som indretning kan påvirke gruppedynamikken enormt. ” Lærer Anne Sørensen, Ellebjerg skole.

 

FORM RUM laver specialdesignet interiør og adfærdsbefordrende indretning. Kontakt os gerne på sl@form-rum.dk, hvis I vil vide mere

Før og efter

Mere plads og ro i x-klassen
Den lyse farve giver illusionen af mere plads i x-klassen
Frisen fortæller den ønskede adfærd

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d