Prototyping: Fra idé til funktionelt design

For noget tid siden tog jeg springet at uddanne mig på ny. Dette har givet mig en hel række værktøjer og mødet med en masse dygtige mennesker mange forskellige steder i landet.

Et af stederne, hvor jeg er blevet rigtig glad for at komme, er på Teknologisk Institut. Dette er et godt sted at lave prototyper og kan virkelig anbefales til Jer med skabertrang. Her kan man få kvalificeret hjælp til at komme videre i sit projekt, tale med andre og dele erfaringer. Man skal dog have rigtig god tid, for der er mange og det kan tage lang tid at komme til ved maskinerne.

Prototyper behøver ikke at være særligt pæne (selvom det godt kan hjælpe på forestillingen om det færdige produkt), for det er funktion og brug, der testes. Graden af finish omtales som high eller low fidelity.

Det er også her design for mig bliver spændende: interaktion og samspil mellem brugeren (subjekt) og design (objekt). Hvad inviterer designet brugeren til at bruge det til, løser det det forud-bestemte problem eller skaber det nye problemer?

Jeg bruger ofte laserskæreren til mine projekter. Den kan bruges til, på forholdsvis kort tid, at få ideen visualiseret og kan give et produkt i high fidelity.

I min studietid fik jeg lavet en del designs, og noget af det er jeg gået videre med. Copenhagen Tile Table er et eksempel på det. På baggrund af en teoretisk analyse formede ideen sig om et spisebord med udskiftelige fliser. Der blev der lavet tegninger, 3D og skitser og så en lille model i træ for at teste, om det kunne lade sig gøre at skifte fliser i en bordplade.

Siden er det blevet til en prototype i fuld størrelse, som nu står på mit kontor. Senere vil plade og farvevalg blive testet i handel.

På samme måde bliver mine interiørideer til virkelighed. Det foretrukne materiale er træ og jeg elsker duften og den taktile oplevelse, jeg får af dette materiale. Det er også nemt at ændre udtryk med olie, lak og maling. Når ting vi, omgiver os med, kan vokse og ændre udtryk i takt med vore egen udvikling, er vi tilbøjelige til at beholde dem længere.

– Måske er det derfor at genbrugsstationer flyder over med laminat og hurtig producerede møbler?

One Reply to “Prototyping: Fra idé til funktionelt design”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: